Tehetség, motváció, élmény...

Gyerektuning

Gyerektuning

Itt a 7 a tét!

Fejlesztő gengsztervilág

2016. október 04. - Gyerektuning

Már régen játszottam kártyával, ezért jól megtornáztatta a figyelmemet ez a játék.

A kártya szórakoztató lehetőség a családnak vagy baráti körnek, főként esős időben vagy akár pihenésképpen az őszi kiránduláson. Ennek a kártyajátéknak nagy előnye, hogy az 15-20 percig tart, ennyi játékra még egy morgó kiskamasz is rávehető.

dobozteto.pngKép: www.fusselvele.hu

Az aljas Hetes lényege, hogy minden kártya felemelésénél folytatni kell a számsort egészen hétig, majd a hetes kimondása után csökkenő sorrendben. Azonban ha telefonáló gengszter következik hümmögünk, ha pedig pisztoly által fenyegetett maffiózó, akkor dermedten hallgatunk a számsorban következő szám kimondása helyett. A játék nehézsége, izgalma pontosan ebben rejlik, hogy a hallgatás és hümmögés után a valódi helyes számot kell bemondani, figyelve arra, hogy melyik számjegyet helyettesítette a hümmögés vagy a hallgatás.

die_fiesen_7-6_1.jpgKép: www.fusselvele.hu

A játék rendkívül dinamikus, csupán 3 másodperc gondolkodási idő áll rendelkezésre. A hibázás esetén az összes addig lerakott kártyát fel kell venni. Az nyer, akinek a leghamarabb fogy el a paklija.

lapokat_bemutato.pngKép: www.fusselvele.hu

A figurák karikatúraszerű gengszterek, amelyek vonzóak lehetnek a gengszteres játékokon edzett tizenéves fiúknak is.

Ez a kártyajáték rendkívül összetett, hiszen egy szöveges matematika példa rendkívül gyors megoldását igényli, minden kártya lerakásakor.

csoportkep.pngKép: www.fusselvele.hu

Ha család játssza Az aljas Hetest vagy gyerekekből álló csapat, kiváló lehetőség az emlékezet fejlesztésére, hiszen a különböző jelölésű kártyákhoz más-más hangadás tartozik.

Emellett rendkívül összetett figyelmet igényel a folyamat, hiszen a hibátlan mechanikus számolás mellett, differenciálni kell (melyik kártyán milyen maffiózó látható) és az automatizmusokat felül kell írnunk.

dsc_5579.jpgKép: www.fusselvele.hu

Így, ha fejleszteni szeretné gyermeke számolási készségét, koncentrációját, ezt a játékot bátran ajánlom. A sorrendiség gyakorlására is kiváló lehetőség lehet. Hiszen tulajdonképpen számsorokat mondunk végig, azonban a kártyák adta szórakozás segít elkerülni a gyerek ellenállását.

memory-710x434.jpgKép: www.getdocsays.com

A kártya legfőképpen a munkamemóriát dolgoztatja meg, amely tulajdonképpen az agy végrehajtó rendszere, ez felel a tanulásért, nyelvmegértésért, gondolkodásért. Ez a végrehajtó rendszer felel a bejövő hallási és vizuális ingerek koordinálásáért és feldogozásáért. Ez a játék, maximálisan megdolgoztatja ezt a rendszert, hiszen egyszerre kell feldolgozni a látványt és a hallott ingert, majd ehhez mérten időben korlátozva kidolgozni a választ.

Mindezen felül a játék legnagyobb előnye, hogy a szabályait alakíthatjuk. Nagyon fontos, hogy a szabályok totális elutasítását megelőzhetjük azzal, hogy egy játékban, majd annak mintájára a hétköznapokban is lehetőséget adunk a gyerekeknek, hogy befolyásuk lehessen a keretek kialakítására.

dsc_5571.jpgKép: www.fusselvele.hu

Szeretettel ajánlom ezt az izgalmas játékot indirekten fejleszteni vágyó szülőknek, baráti társaságoknak! A felnőttek esetében pedig jót nevethetünk saját figyelmünk korlátain, ami végső soron az egészséges önismeret része.

Erdődy-Nagy Edit

pszichológus

A bejegyzés trackback címe:

https://gyerektuning.blog.hu/api/trackback/id/tr3911766873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása