Tehetség, motváció, élmény...

Gyerektuning

Gyerektuning

Anna, a feje kanna!

Kortárskapcsolati problémák

2016. szeptember 27. - Gyerektuning

A szülők talán legnagyobb aggodalma az, hogy a gyermek nem találja meg a helyét a közösségben, bántalmazzák, csúfolják. Bizony ezek az emlékek sokszor a felnőtt rég elfeledett traumáit, tüskéit hozzák a felszínre, ami olykor hátráltathat minket abban, hogy hatékony segítők legyünk ebben a helyzetben. Néhány szempontot ajánlanék a szülők figyelmébe, amelyek segíthetnek a kortárskapcsolati problémákkal való megküzdésben.

csuf.jpgKép: www.novakdjokovicfoundation.org

Nagyon fontos a gyermek számára az otthoni bizalomteli légkör. Rengeteg gyermek nem is meri elárulni otthon, hogy milyen bántalmak érik az iskolában. Kicsi korától biztassuk arra a gyerekeket, hogy a rossz, nyomasztó titkokat ne tartsák magukban, hanem mondják el nekünk. Így megelőzhetjük a hosszantartó cikizést és növelhetjük gyermekünk biztonságérzetét.

bigstock-little-girl-talking-seriously-6889036-e1436228483482.jpgKép:www.soloparentmag.com

Amikor a gyermek elmondja a problémáját, fontos, hogy kérdezzünk rá az érzelmeire, mondjuk el neki, hogy senkinek sincsen joga ahhoz, hogy így megsértse őt. A problémák felmerülése esetén általában az aggódó szülő azonnal megoldást keres, de emellett ugyanolyan fontos az érzelmi támogatás is.

Gyakran hallom a szülőktől, hogy a gyerek problémája a kortárskapcsolatok építése, küzdjön meg vele ő maga. Ez így igaz, azonban gondoljunk vissza arra, milyen nehéz tanácstalan, befelé forduló kamasznak vagy épp összezavarodott ovisnak lenni. Súlyos probléma esetén forduljunk a pedagógushoz, hiszen az ő felelőssége is, hogy az osztályteremben mi történik.

parent_teacher_830.jpgKép: www.news.utexas.edu

Nagyon hasznos az ilyen nehéz szituációban lévő gyermeknél, ha feltérképezzük az egész osztályt, hogy kivel barátkozna, kivel nem, kik a fő segítői. Ezt ábrázolhatjuk papíron vagy akár kavicsok segítségével ki is rakhatjuk, hogyan veszi őt körül a közösség. Sok kis kliensemmel ez a beszélgetés, modellezés rávilágított a lehetséges védelmezőkre vagy barátokra, akiket fájdalmában észre sem vett.

Esetenként a gyermekünket olyan hosszantartóan fennálló probléma miatt csúfolják, amin nehezen vagy egyáltalán nem lehet változtatni (pl. Tourette-szindróma vagy krónikus betegségek). Ilyen esetekben nagy segítség, ha az osztályfőnök segítségével a gyermek előadást tart a betegség nehézségeiről ezzel érzékenyítve a közösséget. Erre Magyarországon több iskolában is hallottam pozitív példákat.

meeting_the_unique_needs_of_gifted_children_within_the_classroom.jpgKép: www.expertbeacon.com

Mindezen felül a legfontosabb, hogy folyamatosan tudatosítsuk a csemeténkben értékeit, egyediségét. A sok pozitív megerősítés rengeteget segít az énvédelem kialakulásában, így az esetleges bántalmakkal hatékonyabban tud megküzdeni a gyermek.

Erdődy-Nagy Edit 

pszichológus

A bejegyzés trackback címe:

https://gyerektuning.blog.hu/api/trackback/id/tr211747087

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása