Tehetség, motváció, élmény...

Gyerektuning

Gyerektuning

Ne tanuljunk, játsszunk!

Nyüstöljünk vagy szórakozzunk?

2016. szeptember 21. - Gyerektuning

Na jó, ez így erős, mert tanulni jó és kell is, de könnyedebbé tehetjük egy kis játékkal és mivel elsősorban a koncentráció hiánya okozza a tanulási nehézséget, keressünk olyan játékokat, amelyek ezt erősítik!

Amikor valaki bemegy a boltba, egészen biztos, hogy a vásárlók 99%-ának az első 10 kiejtett szava között lesz, hogy "... és fejlesszen is!". Természetesen a legjobbat akarjuk mindannyian gyermekeinknek, ezért keresünk olyan játékokat, amelyek előbbre viszik őket, javítják képességeiket. Csak arra gondoltunk-e már, hogy nem minden fejlesztő játék lehet kedvére a gyermeknek, hiába játék?

confused-child1.jpgKép: sites.psu.edu

Fontos, hogy tudjuk mit szeret gyermekünk és abban a témakörben keressük meg neki a legjobbat. De sokszor ehhez vásárolt játékra sincs szükség: nem megy a matek? Már a századik feladat felett ültök elnyűtten és kitikkadva, mivel egész nap le volt terhelve az agyatok és akkor még otthon is csak a tanulás? Válts személetet!

Dobd el a könyvet fél órára! Csináljatok valami egészen mást, amihez a gyermeknek kedve van. Közelítsd meg máshonnan a feladatot!

Tanuljatok úgy, hogy közben azt élvezze a gyermek. Találj ki az ő érdeklődési körével kapcsolatos elfoglaltságot, amiben számolni kell. Sokkal szívesebben fog belemenni! Egyrészt, mert veled tölti azt az időt, másrészt ő is másképp fog hozzáállni, hiszen nem a könyv fölött görnyedve ültök, hanem valami izgalmasat, rendhagyót csináltok együtt. Töltekezik közben az élménnyel és határozottan eredményesebb lesz a "munka", amit ezzel elérsz nála. Segítsen főzni, megteríteni, vagy kitalálni, hogy mennyi az 1:3 arány, ami a süti hozzávalókhoz kell.

girl-mom-baking.jpgKép: www.parentsociety.com

Sokszor probléma, hogy az iskolában nem tudnak a gyerekek koncentrálni, figyelni. 45 percen keresztül? Hát nem csoda! Egy alsóstól 10-15 perc koncentráció várható el, egy felső tagozatos esetében pedig 20-25 perc. Egy felnőtt 40 percig képes a koncentrált figyelemre. Tantárgyból és tanórából viszont több van. És akkor még jön a már említett otthoni házi feladatok tömkelege. Tudjuk, hogy a koncentráció fejleszthető. Remek játékok vannak erre a célra, például az Asmodee Dobble nevű kártyajátéka, vagy az Aljas Hetes villámgyors partijátéka különösen jó a játékos fejlesztésre.
De a LEGO-ból való építkezés is jó alternatíva. Többek között ezek azok a játékok, melyekkel elérhetjük a flow-élményt. Ez mind testi, mind lelki szempontból nagyon fontos egy gyermek fejlődésének folyamatában.

lego-151119-hero-banner-yellowfeature-mobile.jpgKép: www.kmart.com.au

Ha választani kell 15 perc munkafüzetben gyakorlás vagy egy gyors, figyelmet behúzó játék között, akkor én bátran a játékot választom! 

Szeretettel, vidámsággal, együttléttel, játékkal.

A bejegyzés trackback címe:

https://gyerektuning.blog.hu/api/trackback/id/tr6011730867

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása