Tehetség, motváció, élmény...

Gyerektuning

Gyerektuning

Játékok autista gyermekek számára

Mit adjunk ajándékba?

2016. október 18. - Gyerektuning

Mindannyiunknak nagy fejtörést okoz, ha gyermekünk barátjának szülinapi ajándékot kell választani vagy éppen valamelyik rokongyermekünknek ajándékozni játékot. A megfelelő játék kiválasztása minden esetben bonyolult feladat, azonban ha a gyermek valamilyen fejlődési zavarral küzd, érdemes fokozottan odafigyelnünk a választásra, hogy valóban örömet szerezhessünk vele. Ehhez a választáshoz ajánlok néhány nagyon fontos szempontot.

autistic-toys.jpgKép: www.qualityliferesources.com

Soha ne feledjük el, hogy az autizmussal élő gyermek elsősorban gyerkőc, akinek nagy örömet okoz a játék. Igyekezzünk a reklámozott fejlesztő hatások helyett a gyermek preferenciáihoz igazodni.

Nagyon fontos tudatosítani magunkban, hogy az autizmus a szenzoros érzékelés rendellenes működésével jár. Ez a hétköznapokban annyit jelent, hogy a gyermek „kiborul” bizonyos ingerektől. Ezt kérem, képzeljük el úgy, hogy szinte fizikai fájdalmat él át a gyerek a neki nehezen feldolgozható ingerek esetében.

notlistening.jpgKép: www.SpecialNeeds.com

A gyermekek ilyen tekintetben nagyon változatosak. Van, aki túlhallásos, annak a gyereknek nem célszerű több hangon egyszerre zenélő játékot venni. Más gyerekek számára a vizuális információ fogadása a nehéz így az ő esetükben a villódzó, erős fényű játékokat érdemes kerülni. Ismertem olyan gyermeket, akit bizonyos szag vagy a maszatolás lehetősége rémített meg, így az illatos gyurmát kerülte. Nagyon fontos, hogy az ilyenfajta ingerkereső vagy ingerkerülő viselkedésről tájékozódjunk.

20160708_105508_1.jpg

Az autizmussal élő gyerekek többsége kedveli a pörgő, forgó mozdulatokat, így egy csepphinta vagy forgó tojás nagy örömet tud szerezni. A klienseim nagy részét például a buborékok is lenyűgözték, főleg kisebb, óvodás korban.

img_20160720_143653.jpg

Emellett nagyon fontos információ az, hogy gyűjt-e valamit szenvedélyesen a gyermek. Egy-egy kártya vagy figurakülönlegesség nagy boldogságot jelent számukra, emellett kiváló motiváló eszköz.

Az autizmussal élő gyermekek nagy többsége a vizuális információkat preferálja az esetleges nyelvi nehézségek miatt, így az őket érdeklő képeskönyvekkel sem hibázhatunk.

20160805_151955.jpg

A legcélszerűbb tehát, hogy a szülőktől esetleg a pedagógustól kérjünk tájékoztatást, hogy valódi öröme legyen a gyermeknek és ne traumaként élje meg az ajándékozást.

Nagyon fontos megjegyezni, hogy az autizmus egy úgynevezett spektrumzavar, tehát a megjelenése rendkívül változatos, így a fenti támpontok tájékoztató jellegűek.

A cikk összeállításában a Kis Lépések Alapítvány (www.kislepesek.hu) szakemberei segítettek, köszönöm a támogatásukat!

Erdődy-Nagy Edit

pszichológus

Néhány konkrét játékajánlással szeretnénk megkönnyíteni a választást:

B. Toys: Ballyhoo érzékelő labdaszett

B. Toys: Kormány

B. Toys: Poppitoppy

B. Toys: B.eauty Pops

Scribble Down: Satírmesék

Bristle Blocks: Tüskeépítő

Waboba ZooBers vízi pattlabda

Bolyongolyó

B. Óriás dömper

B. Mini teherautó

További játékok: www.besttoys.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://gyerektuning.blog.hu/api/trackback/id/tr1211818171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ruscus 2016.10.20. 18:29:23

Autizmussal eeloo helyett merjuk vaallalni: autista.
süti beállítások módosítása