Tehetség, motváció, élmény...

Gyerektuning

Gyerektuning

Ajándéktippek a legkisebbeknek

Karácsonyra hangolva

2016. december 07. - Gyerektuning

A fiam első karácsonyán tobzódtunk a családdal az ötletekben és a megvásárolt játékokban is, ezeknek a nagy részét csak ritkán veszi  elő. Sok dobozon, webshopban látható korhatár szerint csoportok a választható játékok területén, de kellő indoklás nélkül ezek csak üres kategóriák maradnak. Most néhány sorban áttekintjük az újszülöttől tipegő korig tartó időszak fejlődési szintjeit és a hozzájuk tartozó játékokat.

Remélem, ezzel a néhány gondolattal, segíthetem a kisbabák ajándékainak kiválasztását.

1017_slide_csorgok_fusselvele.jpg

Az újszülöttek élményeit a látási és hallási ingerek jelentik. A babák preferálják az élénk, kontrasztos színeket, formákat. Érdemes beszerezni ezért forgót vagy puha figurákat, amik hangot adnak. Nagyon fontos, hogy ne legyen élénk hangja és túl vibráló a megjelenése, hiszen attól a csecsemők megijedhetnek.

img_20160906_200552.jpg

3 hónapos kortól már a száj, mint fő érzékszerv is belép a gyermek életébe. Ezért érdemes rágható játékokat beszerezni a gyermeknek. Nagyon ügyeljünk arra, hogy ne legyenek a játéknak lenyelhető tartozékai. Ezen felül az e korú gyerekek nagyon szeretik a nyomkodható játékokat is. 6 hónapos kortól már a kockák (inkább puha anyagból még) elszórakoztatják a gyerekeket, valamint érdemes már lapozókkal is próbálkozni, hiszen ekkorra lesz határozott a gyermek fogása.

img_20160720_150443.jpg

A gyermek egy éves kortól építeni szeret, ezen felül a tologatható  járássegítők, talicskák is jó szolgálatot tesznek. Egy éves kortól rengeteget ügyesedik a gyerekek finommotorikája, ezért ettől a kortól érdemes bevezetni a krétákat, nyomdát, gyurmát. A szerepjátékok is ebben a korszakban indulnak el, ezért ekkor nagyon örülnek a különféle háztartási eszközöknek, barkácseszközöknek. Az autók és vonatok is ekkor szereznek igazi örömet a kisfiúknak.

img_20160722_103159.jpg

Nagyon fontos, hogy a kicsiket ne halmozzuk el játékokkal, hiszen egy ünnep alatt csak két-három új tárgy befogadására képesek.

Örömteli válogatást kívánok minden szülőnek és rokonnak!

Erdődy-Nagy Edit

pszichológus

A bejegyzés trackback címe:

https://gyerektuning.blog.hu/api/trackback/id/tr6512014310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása