Tehetség, motváció, élmény...

Gyerektuning

Gyerektuning

Koncentrációfejlesztés zsizsegős gyerekeknek

Játékterápia

2016. november 03. - Gyerektuning

Már mindenki biztosan túl van az első szülői értekezleten, akár az oviban az akár iskolában. Ilyenkor a szülők nagy keserűségére jönnek az első panaszok. A gyerek nem tud végig ülni egy órát, pedig már november van, belebeszél az órába, esetleg fel is áll sétálni, vagy féktelenül viselkedik az oviban. Általában ezek a visszajelzések kétségbe ejtik a szülőt.

1905c660d8bca0aaabe14bdab5a642b3.jpgp: www.rd-forum.ru

Engedjék meg, hogy ajánljak néhány játékot, ami sikerélményt okoz a gyermeknek, de amellett összpontosítást is igényel.

Ügyeljünk mindig arra, hogy sok pozitív visszacsatolást adjunk gyermekünknek, hiszen gyakran az izgága esetleg agresszív gyermekben egy szorongó lélek lakik, amely szomjazza az elismerést.

gyurmakep.jpgKép: http://fusselvele.hu

Elsőként mindenképpen ajánlom az alkotói tevékenységeket. Ezek a típusú gyermekek nagyon kedvelik a gyurmázást akár homokgyurmával, akár habgyurmával. Fontos, hogy ne előre gyártott formákkal dolgozzunk, hanem engedjük kibontakozni a kreativitást.

A gyerekek ezen felül nagyon szeretik a gyöngyfűzést, ám a zsinóros verzió helyett ajánlom az összepattintós verziót, mert azzal felesleges frusztrációt spórolhatunk meg. Egy anyának készített ékszeren gondosan dolgoznak, azonban a gyorsabb haladás miatt kevésbé lankad a türelmük.

pop_arty_beads_2.jpg

Az egyszerű éptítőkockákkal is nagy sikert érhetünk el, ha különleges építményeket állítunk fel közösen. A hiperaktivitás panaszával érkező gyermekeimmel ilyen esetben tovább fűzzük a játékot és egy mesét találunk ki az építményhez kesztyűbábokkal például. A bábok jelenléte a szem-kéz koordináció fejlesztése mellett nagyban hozzásegíti a gyermeket ahhoz, hogy kudarcélményeitől és feszültségétől megszabaduljon.

babokk.jpgKép: http://fusselvele.hu

Nagyon élvezik a gyerekek a közös memóriajátékot is. Ha már unjuk a hagyományos verziót, érdemes kipróbálni a Memo Csatt! Nevű változatot. A szürreális, szokatlan figurák lekötik a figyelmet. A játék különlegessége, hogy folyamatosan fordítjuk fel a lapokat fél kézzel (másik kéz a hát mögött) és úgy is hagyjuk őket. Amint párt találunk két kézzel rácsapunk a megfelelő kártyákra. A gyorsabb játékos nyer. Garantált a zajos siker!

dsc_5510.jpg

Ezek a játékok egyszerűen beszerezhetők, akár már egy őszi szüneti napon elkezdhetjük előkészíteni gyermekünket a munkás hétköznapokra. A játékokban rendkívül fontos a szülő részvétele is. Egy részről a gyermeknek fontos a visszajelzés, a társ, más részről pedig minket szülőket is ráébreszt egy-egy ilyen  játékélmény, hogy az „izgága” gyermekünk egy kreatív, különleges személyiség. Sok szép együttes játékot kívánok az őszi napokra!

Erdődy-Nagy Edit

pszichológus

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gyerektuning.blog.hu/api/trackback/id/tr1811926883

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása