Tehetség, motváció, élmény...

Gyerektuning

Gyerektuning

Menj ki bátran a vonalból!

Satírmesék - a szorongást oldó elixír

2016. augusztus 08. - Gyerektuning

Hányszor hallhattuk gyerekkorunkban, hogy „Ne menj ki a vonalból!” Sok sok gyermek és szülő a rajzolásra, színezésre kötelező iskolai feladatként tekint. A rajzoláshoz főként az óvodában és az iskolaérettség idején a gyerekek egy részénél teljesítményszorongás társul már a ceruza látványához is. Az elkeseredett szülők sok mindent megpróbálnak a fejlesztőfoglalkozásoktól kezdve a pszichológusig.

bx1450-girl.jpg

A rajzolás, színezés esetében a legfontosabb, hogy sikerélménnyé tegyük a gyermeknek azt.

Gyakran az elkészült művek a gyermek fejlődésének vizsgálatára szolgálnak és a gyermek hallja a rajzára, ceruzafogására tett negatív visszajelzéseket, így elvéve kedvét az alkotástól.

A Satírmesék egy kiváló feszültség- és szorongásoldó játék, melynek lényege, hogy az előre megrajzolt figurákat átsatírozva lenyomatot készíthetünk, így kialakítva egy mesét. A ceruzától szorongó gyerekek esetében javaslom, hogy érmével vagy apró kaviccsal „tetováljunk” a lapra. Ez az apró trükk segíthet abban, hogy a gyermek ne markolja, hanem a későbbiekben három ujjal fogja a ceruzát.

20160808_190315.jpg

scribble_down_satirozo_fusselvele_farmyard_animals_farm_allatai_02.jpg

 

img_20160802_132746.jpg

A történet szövése, a színes figurák látványa, a biztos siker visszaadja a gyermeknek az alkotás örömét, így könnyebben visszavezethető lesz a rajzolás csodálatos világába.

Ne feledjük a rajz egy kifejezésmód, nem pedig teljesítménymérés!

A szülőknek is javaslom a satírozás kipróbálását, addiktív. :)

Erdődy-Nagy Edit 

pszichológus

Mindezen túl, érdemes még megemlíteni, hogy a Satírmesék kiváló utazós játék is, hiszen nem koszol, nem nagy helyigényű és csak egy ceruza, vagy pénzérme szükséges az alkotáshoz. Autóban, réten, strandon, orvosi rendelőben, úton-útfélen kiváló társ, hiszen abbahagyható és újrakezdhető, elrontani nem lehet. Lányos és fiús témákban egyaránt válogathatunk bőséggel. Hmm, szeretjük! :) 

A bejegyzés trackback címe:

https://gyerektuning.blog.hu/api/trackback/id/tr588930196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása